Vier weken geleden is Fieke, onze eerste stagiaire, gestart met haar stage bij Voedselbos t’ Mortelke. Fieke studeert aan de HAS hogeschool, International Food & Agribusiness. Deze studie gaat in op de globale problematiek in de voedingsindustrie en dan voornamelijk gericht op duurzaamheid. Voor de komende 6 maanden zal ze actief deel uitmaken van ons bedrijf en daarbovenop gaat ze ook nog een individueel onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek zal ingaan op het vinden van potentiële afzetmarkten van onze oogst. In de volgende blog gaat Fieke meer vertellen over haar ervaring tot nu toe bij ons.

De eerste weken

‘Na 2 jaar theoretisch veel geleerd te hebben over de globale voedingsindustrie, is het heel fijn om een kijkje te nemen in een bedrijf om te zien hoe het er werkelijk aan toe gaat!

We zijn nu een paar weken op weg en ik heb al super veel geleerd, veel meer dan ik van tevoren zou denken. Taken waar ik me voornamelijk mee bezig heb gehouden zijn: zaaien, wieden, oogsten, leren over de medicinale en andere functies van planten, inmaken, excursies naar andere bedrijven en de kwekerij en het organiseren van de plantdagen in november. Daarbovenop leer ik veel nieuwe mensen kennen in de voedselboswereld bij de vrijwilligersdagen, waaronder de voedselboskabouters! Wat me opvalt is dat de mensen in deze industrie heel erg open-minded zijn en met een positievere, en vooral toekomst- en mensgerichte blik naar de wereld kijken. Ik kan me heel erg vinden in deze kijk op de wereld en voor mij is het de perfecte leeromgeving.

Zoals al eerder genoemd ga ik me ook focussen op een individueel onderzoek. Mijn onderzoek zal ingaan op potentiële afzetmarkten voor de oogst van Voedselbos t’ Mortelke. Door middel van interviews ga ik kijken welke voorwaarden er worden gesteld door mogelijke klanten om een toekomstige samenwerking met het voedselbos te realiseren. Het is een heel nuttig en interessant onderzoek aangezien er heel veel voedselbossen worden opgezet maar er weinig zijn met een succesvol verdienmodel. Dat willen ze anders doen bij dit voedselbos. Ik hoop dat mijn onderzoek een stap in de goede richting gaat zijn van een succesvol voedselbos met een bestaande afzetmarkt. Ik kijk erg uit naar wat dit onderzoek gaat brengen!

Ik ben hier met open armen ontvangen en ik ben erg benieuwd naar wat ik in de komende 5 maanden nog meer mag leren!’