Ik ben nu ongeveer 8 weken als stagiaire werkzaam bij het voedselbos. Voordat ik hier begon met mijn stage had ik nog nooit meerdere dagen achter elkaar met mijn handen in de grond gezeten, en ik vind het HEERLIJK. Zeker na 1,5 jaar in mijn studentenkamer te hebben gestudeerd vanwege corona. In deze periode ging mijn motivatie voor mijn studie achteruit, ik bewoog nauwelijks en werd weinig geïnspireerd. Ook had ik weinig energie, sliep ik slecht en zat ik sowieso minder goed in mijn vel.

Wat ik hier bij het voedselbos ervaar is iets compleet anders! Lekker wakker worden met een zonnetje op je hoofd, geïnspireerd worden door de natuur, tot rust komen door beweging en de dag doorbrengen in contact met andere mensen. 

Sinds ik bij het voedselbos werk beweeg ik veel meer, en ben ik, zeker voor dit jaargetijde, veel buiten te vinden waardoor ik relatief lekker veel vitamine D binnenkrijg. Ik slaap beter en heb véél meer energie! Verassend genoeg heb ik af en toe het gevoel alsof ik nog een hele marathon kan lopen na een dag buiten te hebben gewerkt. Dit geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is om de natuur in te gaan en voornamelijk ook om lekker te bewegen. Ik spreek ook superveel mensen, en voornamelijk jongeren dolgraag minder binnen zouden willen werken achter hun laptop, en liever in de buitenlucht willen werken met anderen. Het is logisch dat de mens dit instinct heeft, het is namelijk helemaal niet natuurlijk om voor langere tijd stil te zitten.

Volgens een artikel van de NRC, is de mens tijdens miljoenen jaren evolutie aangepast aan een bestaan vol beweging. De levensstijl van vooral de westerse mens wordt op dit moment in ieder geval zo niet geïdentificeerd. Volgens Zweedse richtlijnen geldt nu het volgende advies: “doe wekelijks 2,5 tot 5 uur aan hartslagverhogende (= matig-intensieve) activiteit, of 1 uur en 15 min tot 2,5 uur aan hoog-intensieve activiteit (waarvan je gaat hijgen). Combinaties zijn toegestaan. Plus twee krachtsessies.”     

Iedereen weet dat beweging goed voor je is, bij beweging komt er namelijk het gelukshormoon endorfine vrij. En als je meer dan 20 minuten in de natuur bent, wordt ook nog eens het stresshormoon cortisol verlaagd. Daarbovenop krijg je ook megaspierballen haha!  

Rineke Dijkinga pleit bovendien ook voor een gezonde bodem, dat zal zorgen voor gezondere voeding. Dus bovenop al de beweging die je krijgt bij werkzaam zijn in de voedselproductie of bij voedselbossen, werk je ook nog eens mee aan een wereld met gezondere voeding, iets waar we volgensmij ook veel behoefte aan hebben. 

Meedoen?

Dus ik zou zeggen, ga lekker met je handen in de aarde zitten en kom het effect ervaren bij een vrijwilligersdag/meewerkdag op het voedselbos! Dan kun je ervaren wat het voor jou kan betekenen om mee te werken aan zo’n project in de natuur.  Houdt onze facebookpagina goed in de gaten voor de geplande meewerkdagen of stuur een mailtje naar info@fodasilva.com voor meer informatie!