Op zaterdag 27 November was het weer zo ver! De tweede en laatste plant-dag van het jaar. Wat een mooie manier om het nieuwe plantseizoen in te luiden. De opzet van de plant-dag was vergelijkbaar aan de plant-dag van 7 November. Alleen tot onze verbazing waren er nog meer enthousiaste planters komen opdagen. Met deze keer ook meerdere bekende gezichten van de eerste plant-dag. 

Het was nog maar de vraag of de plant-dag niet helemaal in het water ging vallen vanwege het weer. Maar gelukkig werden we begroet met een zonnetje op ons gezicht en een stralend blauwe lucht! Een perfecte dag om lekker in de natuur te zijn en samen de handen in de aarde te steken, en dat is zeker gelukt. 

Planten van veel kleine berkjes

Het doel van deze plant-dag was voornamelijk om lekker rustig aan te genieten van de natuur en samen met elkaar bomen te planten. Er zijn heel veel kleine berkjes de grond in gegaan. Berken zijn super nuttig voor het voedselbos aangezien ze zo geplant zijn dat ze bescherming bieden voor bomen en struiken tegen de wind. Daarbovenop voegen deze berken organisch materiaal toe aan de bodem en zijn ze goed voor de algehele gezondheid van de bodem. Het werk dat is gedaan, is dus super nuttig geweest. Naast berken zijn er ook ander planten en struiken geplant, zoals de amandelboom, pecanbomen en de bekende uiensoepboom.

Na het succes van de vorige plant-dag waren de catering van Marit (de Gouden Radijs) en de vuurschalen van Edwin ook weer van de partij. Iedereen kon dus weer genieten van een lekkere lunch gemaakt met producten uit het voedselbos en vuurtjes om bij te pauzeren en weer warm te worden. Ook om de winterse sferen wat meer te omarmen werd er genoten van onder andere warme chocolademelk en glühwein.

Cadeautje voor de vrijwilligers: yacon siroop

Na een dag lekker te hebben geplant, ging iedereen met een glimlach en met een cadeautje naar huis. Van de yacon’s van de Graafse Akker in Den Bosch en van Voedselbos t’Mortelke heeft Fieke, onze stagiaire, yacon siroop gemaakt. Het smaakt een beetje naar appelstroop, maar dan anders, echt lekker! Klik hier voor het recept!  

Bedankt vrijwilligers!

We willen alle vrijwilligers die aanwezig waren op de plantdagen en de mensen die mee hebben geholpen met de organisatie van deze dagen nogmaals hartelijk bedanken! Het geeft een burger moed om zo veel mensen enthousiast te zien over dit project. En mede dankzij jullie zijn we nu een stapje dichterbij ons doel. Met deze plant-dagen, hopen wij mensen geïnspireerd te hebben om meer naar buiten te gaan, mensen te ontmoeten en te ervaren waar ons enthousiasme over dit project en de intentie erachter vandaan komt.

 

‘T komt goed,

‘T komt van,

‘T Mortelke