Kun je kort iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben Kyara Smit, 29 jaar oud. Ik ben samen met Carlyn projectleider bij Voedselbos ’t Mortelke en werkzaam bij de voedselboskabouters. In mijn werk vind ik het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt zodat iedereen zich betrokken voelt en zijn eigen krachten kan ontwikkelen. In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur omdat ik daarin veel rust en ontspanning kan vinden en ik boulder graag!’

Wat is jouw rol binnen Voedselbos ’t Mortelke?

‘Samen met mijn zus, Carlyn Smit, ben ik projectleider bij het voedselbos. Dit betekent dat ik me bezighoud met het schrijven van businessplannen, het design van het voedselbos en de aanplant. In principe ben ik werkzaam bij alle aspecten van het voedselbos en deze diversiteit is iets wat mij heel erg aantrekt! Bovendien zorg ik er ook voor dat iedereen elke week lekker aan het werk kan en met open armen verwelkomd wordt!’

Wat is jouw motivatie om mee te werken aan dit project?

‘Ik ben me erg bewust van de huidige klimaatproblematiek en ik zou graag de wereld groener achterlaten dan ik hem gevonden heb. Het beschermen van het ecosysteem is van groot belang voor mij aangezien de natuur ons rust, zuurstof en eten biedt. Daarbovenop is de natuur fundamenteel voor ons leven en dit valt niet te ontkennen. Het is vandaar van uiterst belang dat we de natuur koesteren en de wereld wat groener gaan maken! Met dit project willen we laten zien dat voedsel ook op een andere manier verbouwd kan worden. Een manier waarbij de natuur wordt gekoesterd en de wereld groener en socialer wordt. Maar bovenal willen we bewijzen dat dit ook samen kan gaan met een rendabel verdienmodel!’

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in Voedselbossen?

‘Voor zolang ik het me kan herinneren ben ik al bezig met de klimaatproblematiek en probeer ik mijn steentje bij te dragen op dit gebied. Toen ik studeerde aan de universiteit van Uppsala in Zweden voor mijn master Duurzame ontwikkeling heb ik mensen ontmoet die bezig waren met permacultuur. Dit sprak mij erg aan aangezien dit een voedselproductie systeem is waarbij er mét de natuur wordt samengewerkt in plaats van ertegen. Dit heeft ertoe geleidt dat ik in aanraking kwam met voedselbossen. Voor mij is dit een mooie manier om het ecosysteem te verrijken en tegelijkertijd een andere manier van voedselproductie te promoten!’

Wat vind je het leukste aan je werk?

‘Ten eerste de mensen bij het project! Ik vind het mooi om te zien hoe mensen kunnen opbloeien en zichzelf kunnen ontwikkelen bij Voedselbos ’t Mortelke.

Ook is het heel erg fijn om te merken dat ons harde werk zich nu al loont aangezien de natuur zich ook echt aan het herstellen is! De grond wordt steeds gezonder, we signaleren steeds meer insecten en dieren en de planten zijn volop aan het groeien. Dit project levert dus een directe positieve bijdrage aan het ecosysteem!’

Wat is jouw droom met Voedselbos ’t Mortelke?

‘Mijn droom is dat er naar het voorbeeld van Voedselbos ’t Mortelke nog veel meer natuur inclusieve voedselproductie projecten zullen worden opgezet onder de naam Föda Silva! Zodat er steeds meer duurzame grond aanwezig zal zijn in Nederland en we een inspiratiebron kunnen zijn voor anderen.’

‘Kom gerust een keertje kijken bij het Voedselbos, iedereen is meer dan welkom! En heb je nu een goed idee met betrekking tot het Voedselbos of een relevante toevoeging, schroom dan niet om dat met ons te delen. We staan open voor de inbreng van anderen, aangezien je samen verder komt dan alleen.’

 

Waar te beginnen?

‘En als je zelf het gevoel hebt dat je iets wilt doen voor het klimaat of/en de biodiversiteit, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Begin dan klein, bijvoorbeeld met het vergroenen van je tuin/omgeving. Als je al iets groter wilt denken kun je bijvoorbeeld ook een plan inleveren bij de gemeente om bijvoorbeeld een parkje te vergroenen! Of je gaat gewoon stiekem wat plantjes zetten her en der;)’