Kun je kort iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben Carlyn Smit (32), groot natuurliefhebber, ondernemer, en moeder. Mijn achtergrond wordt gevormd door een studie International business en management, Culturele antropologie (BSc.), Ontwikkelingssamenwerking (MSc.), en Duurzame ontwikkeling (MSc.). Ik heb veel werkervaring opgedaan in het veld van duurzaamheid, zowel op lokaal als internationaal gebied. Na geëxperimenteerd te hebben in verschillende werkvelden en rollen, ben ik erachter gekomen dat mijn ‘ikigai’ (zie afbeelding) ligt in de combinatie tussen ondernemen en een transitie naar natuur-inclusieve voedselproductie.’

Wat is jouw rol binnen Voedselbos ’t Mortelke?

Mijn rol binnen Voedselbos ‘t Mortelke is om, samen met de andere mensen die meewerken aan dit project, naar een gezamenlijk doel toe te werken en te zorgen dat het doel ook wordt bereikt. Samen met Kyara, zijn wij de ondernemers en projectleiders van dit project. Ik heb voornamelijk een richtinggevende en co-creatieve rol, waarbij ik analyseer wat er nodig is om dit project tot een succes te maken. Voorbeelden hiervan zijn: het ontwerp van het voedselbos, strategieontwikkeling, partner- en relatie opbouw, marketing/communicatie, businessplan, subsidies etc. In een startup ben je nogal snel een manusje van alles!’ 

Wat is jouw motivatie om mee te werken aan dit project?

Om een leefbare wereld achter te laten voor toekomstige generaties, moeten we wezenlijk anders omgaan, en ook anders ondernemen met de natuur. De natuur is zo belangrijk, omdat het de essentie is van het leven. Het is onze leefomgeving en voedingsbodem waar wij mensen van afhankelijk zijn.Ik wil met Voedselbos ’t Mortelke laten zien dat voedsel verbouwd kan worden met een positieve impact op de natuur.

Ik vind het superleuk om bij dit project te experimenteren, daarbij te leren van onze fouten en door ondernemerschap een duurzaam project neer te zetten. Voedselbos t Mortelke fungeert als een soort kennisbron waarbij we gaan kijken wat wel én niet werkt, zodat we met die kennis ons overkoepelende concept Föda Silva op kunnen zetten.’  

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in Voedselbossen?

Kyara, heeft me daarin geïnspireerd. Toen ik op een dag werd gevraagd haar te vervangen op een voedselboscursus, vond ik dat zo fantastisch! Ik was gelijk enthousiast en overtuigd. Alle uitdagingen die ik in de maatschappij zie, worden met voedselbossen aangepakt.’

Wat vind je het leukste aan je werk? 

Tastbare groene waarde creatie. Ik vind het belangrijk dat mijn werk een positieve bijdrage levert aan de maatschappij en krijg energie van 1+1=3. Door samenwerken vanuit verschillende achtergronden creëren we waarde bij Voedselbos t Mortelke

Daarbovenop vind ik het ook super tof dat je zo goed kunt zien wat het effect van ons werk op de natuur is! Je kunt het nu al zien, proeven, ruiken en komen beleven.’

Wat is jouw droom met Voedselbos ’t Mortelke?

Voedselbos ‘t Mortelke moet een pareltje worden in de regio waarbij we laten zien dat de natuur en voedselproductie tegelijkertijd kunnen floreren! Ik hoop dat we nog veel meer natuur-inclusieve, collectief gedragen projecten mogen opzetten onder de naam Föda Silva. Hiermee willen we de transitie naar natuur-inclusieve voedselproductie faciliteren en versnellen op een sociale, ecologische en financieel rendabele manier.’