Binnenkort is de seizoensopening van ’t Mortelke (op zaterdag 7 Mei 2022) en openen we ook onze plukbloementuin! Maar welke bloemen moet je plukken om een mooi en divers veldboeket samen te stellen, dat je huis echt gaat opfleuren? In de volgende blog geven we jullie wat pluktips, zodat jullie straks experts zijn in het plukken van veldboeketten! En geen zorgen, als je dit seizoen bij onze plukbloementuin komt plukken, is er altijd iemand aanwezig om advies aan te vragen én hebben we een pluktipbord. En natuurlijk geldt: oefening baart kunst! Iedereen kan het!

Het begint met “variatie”

Variatie is superbelangrijk als het aankomt op het samenstellen van een veldboeket en om die nonchalante wildpluk look te krijgen. Gebruik daarbij verschillende soorten bloemen, met verschillende vormen, maar ook heel belangrijk is de groenvulling. Denk aan soorten grassen, takken, blad. Een combi tussen verschillende soorten bloemen en verschillende groenvulling is het allerleukste, en creëert dat speelse effect. 

Een veldboeket is eigenlijk alles wat een structuur boeket niet is. Een veldboeket is slordig, chaotisch, een wirwar van kleuren, bloemen, grassen en kruiden in alle vormen en maten.

Daarnaast, kun je er ook voor kiezen om de focus in je boeket te leggen op een stuk of 4 of 5 grote bloemen en de rest aan te vullen met groenvulling en kleinere bloemen. Hiermee krijg je een heel mooi en dynamisch boeket.

Het is ook leuk om kruiden toe te voegen aan je boeket. Dat is en mooi en geeft een hele lekkere geur! 

Kleurenpalet

Naast een diversiteit aan soorten bloemen is het ook leuk om een heel divers kleurenpalet te creëren. Denk aan geel, groen, blauw en paars. Hoe meer kleur hoe beter. Je boeket wordt er extra vrolijk van. Natuurlijk kun je ook gaan voor juist een diversiteit aan vormen en wel een beetje dezelfde kleuren. Ook dat kan een heel leuk effect geven! 

‘Kies of voor een héél bont boeket met alle kleuren van de regenboog óf voor ongeveer 1 kleur. Als je voor bont kiest ga dan ook helemaal los, kies je voor 1 kleur ga dan voor bijvoorbeeld voor blauw/paars in allerlei tinten en doe er wat witte bloemen doorheen.’ 

Maat

Je kunt je veldboeket zo groot of klein maken als je zelf wilt natuurlijk! Het wordt echter aangeraden om voor een groot boeket 6 tot 10 verschillende soorten bloemen te gebruiken, en natuurlijk groenvulling. Voor een klein boeket wordt het aangeraden om 5 verschillende soorten te gebruiken! Dan wordt het niet té chaotisch.

Vaas

Kies een vaas uit die je mooi vindt. Het liefste wil je een vaas met een smalle opening zodat de bloemen mooi bij elkaar blijven. Groenvulling en stengels kun je bij de bloemen ‘steken’, dan krijg je een leuk en speels effect! De bloemen blijven ongeveer een week mooi op de vaas, mits het water regelmatig vervangen wordt.

Algemene tips bij het zelf-plukken!

  1. Probeer de bloemen niet te plukken op het heetste moment van de dag, maar nou juist in de ochtend of in de schemering aan het eind van de middag. 
  2. Knip de stelen niet langer dan een onderarm lengte en knip ze schuin af. Graag afknippen boven nieuwe knoppen en scheuten, dan kunnen er daarna nog meer nieuwe bloemen groeien aan deze plant!
  3. Kies bloemknoppen die net beginnen te ontluiken, de bloemknop heeft dan al kleur maar staat nog niet helemaal open. Als de bloem al te ver open staat, zal de bloem thuis eerder uitgebloeid zijn. Als de knop nog helemaal dicht zit, zal hij thuis hoogstwaarschijnlijk niet meer opengaan.
  4. De bloemen kunnen tijdens het vervoer wat slap gaan hangen, dit doen veldbloemen sneller. Thuis op de vaas trekt dit snel bij.

Op naar het plukken van heel veel mooie veldboeketten!