‘Ik ben Saskia, getrouwd met Just, waarmee ik samen twee dochters heb: Carlyn en Kyara. Meer dan twintig jaar geleden zijn wij op zoek gegaan naar een mooie plek om buiten te wonen. We zijn bij ’t Mortelke in Borkel uitgekomen. Hier hebben we een mooie plek gecreëerd met een weelderige tuin en moestuin en wonen we al jaren heel erg fijn. Ik had al snel de wens om ook op de landbouwgrond bij ons huis meer natuur terug te brengen, bomen te planten en een waterpartij te realiseren. Het werd uiteindelijk een eetbaar (voedsel)bos met veel ruimte voor de natuur en dieren!’  

Rol binnen ’t Mortelke

‘Voor het project ‘t Mortelke ben ik een manusje van alles en ondersteunend met verschillende taken bezig: onderhoud in de moestuin, aanleg en onderhoud plukbloementuin, onderzoek voor van allerlei onderwerpen, inkoop van materialen, schoonmaken van van alles, aanplanten van het voedselbos etc. Met veel verschillende dingen bezig zijn vind ik het allerleukste!’

Motivatie voor dit project

‘Met het voedselbos bij ‘t Mortelke realiseren we meer natuur en brengen we biodiversiteit terug Tegelijkertijd is het een duurzame manier van natuur-inclusieve voedselproductie zonder pesticide, kunstmest en machines. Daarmee draag ik bij om de wereld mooier te maken en groen achter te laten voor toekomstige generaties. Sinds mijn 16e steun ik om die reden Greenpeace: ik wil de balans en harmonie terugbrengen tussen mens en natuur.’ 

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in voedselbossen?

‘Via Kyara, toen ze in Zweden duurzame ontwikkeling studeerde. Dat sprak me aan omdat ik sowieso van plan was om bomen en planten aan te planten en een waterpartij te maken voor de dieren. In een voedselbos kun je een combinatie realiseren: natuur en voedsel voor mensen en voor dieren.’

Wat vind je het leukste aan het werk? 

‘Het is erg leuk om het ontstaan van het voedselbos te zien: steeds meer is aangeplant, de waterpartij is aangelegd en alles wordt steeds groener. Het allerleukste vindt ik als ik het mooie resultaat mag bewonderen: alles is aangelegd, staat in de grond en kan gaan groeien! :)’

Wat is jouw droom met ‘t Mortelke

‘Dat dit een plek is waar meer insecten, vogels en dieren etc terugkomen en waar de volgende generatie kan genieten van het heerlijke eten dat de natuur te bieden heeft. Bij Sommige bomen duurt het namelijk nog 10-20 jaar voordat ze volgroeid zijn. Daarnaast hoop ik dat mensen een voorbeeld gaan nemen aan ’t Mortelke en geïnspireerd raken aan de slag te gaan met een ecologisch duurzaam project. Mijn hoop is dat de voedselbossen die nu ontstaan een groene olievlek gaan creëren in Nederland en het als een serieus alternatief wordt gezien om rendabel voedsel te produceren!’